Thu08242017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Blogs Items/artikelen gefilterd op datum: december 2011
donderdag 29 december 2011 21:56

Een lelijke wereld achter de schoonheid

Vamba_SherifDominique Snip: Vamba Sherif vertelt het verhaal van een Nederlander die in aanraking komt met asielzoekers. Zij delen de bloedige conflicten in hun geboorteland die hen naar Nederland bracht. Wie de daders en slachtoffers zijn, is niet altijd goed te onderscheiden.

Gepubliceerd in Interview
vrijdag 23 december 2011 20:36

Aanval op de literaire vrijheid

Kader_AbdolahGoran Saric: Ongeveer een jaar geleden voerde ik een kleine polemiek met de leden van een Bosnische vereniging hier in Nederland. Zij deden toen via e-mail een oproep voor hulp bij de bouw van een heilig huis ergens in Nederland.

Gepubliceerd in Interview

T / M 8 januari El Hizjra Amsterdamel_hizjra

In 2012 zal voor de twintigste keer de El Hizjra Schrijfwedstrijd worden gehouden. Verschillende, nu bekende, auteurs wonnen deze prijs al: Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Khalid Boudou zijn slechts enkele van de vele namen. Laat die woorden niet langer in je hoofd zitten maar schrijf ze op! Of het nu een kort verhaal, gedicht, essay of toneeltekst is dat maakt niet uit. Je mag schrijven in taal die je inspireert: Nederlands, Arabisch of Tamazight.

Gepubliceerd in Agenda archief
zondag 18 december 2011 00:27

Midwife collaboration under threat

Ernist_Midwives_AssociationErnest Mason: A collaboration between Dutch and Sierra Leonean midwives is facing closure due to a lack of funding. The twinning programme between the Sierra Leone Midwives Association (SLMA) and the Royal Dutch Organisation of Midwives (KNOV) is aimed at implementing innovative projects to reduce the maternal mortality rate in Sierra Leone.

Gepubliceerd in Buitenland
zondag 18 december 2011 12:34

Leven als God in Sandzak

Welcome_Novi_Pazar_smallPeter Blasic: Sandzaks prominente moslimleider Zukorlic belooft zijn volgelingen een leven zoals men dat aan de Côte d'Azur en in Monaco leidt – mits de regio autonomie verkrijgt. Nu beloven politici vaak het onhaalbare, maar dat de inwoners van dit randgebied in het zuidwesten van Servië binnenkort zullen leven als God in Frankrijk, of in ieder geval zoals de inwoners van het belastingparadijs Monaco, is wel bijzonder onwaarschijnlijk.

Gepubliceerd in Buitenland

16 december El Hizjra AmsterdamAbdel_bari_atwan

Abdel Bari Atwan is een Palestijnse journalist met internationale bekendheid. Hij is geboren in Gaza, studeerde in Egypte en verhuisde daarna naar Londen, waar hij sinds 1989 hoofd editor van de grote, onafhankelijke Arabische krant, Al Quds Al-Arabi. Een krant die de democratische expressie van Arabische mensen over de hele wereld weerspiegelt.

Gepubliceerd in Agenda archief
vrijdag 16 december 2011 16:44

Avond van de Marokkaanse vrouw

16 december Concordia Theater Den Haagzina_zina

De vrouwensectie van Samenwerkingsverband van Marokaanse Nederlanders organiseert 'De avond van de Marokkaanse vrouw'. Op deze feestelijke bijeenkomst met onder andere een boeiende paneldiscussie zal SMN-Vrouw ook het gloednieuwe magazine ZINAZINA presenteren.

Gepubliceerd in Agenda archief
maandag 19 december 2011 13:02

Slavernij: verleden, heden en toekomst

19 december De Balie Amsterdamslavernij

In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar laat Stichting Julius Leeft! zich inspireren door de succesvolle historische roman 'Hoe duur was de suiker?' van de Surinaamse auteur Cynthia Mc Leod.  Het verhaal over een Joodse plantersfamilie en hun slaven aan het eind van de 18e eeuw biedt voldoende stof voor reflecties op onze huidige maatschappij. De voorstelling kijkt niet alleen naar de rol van Nederland in de historische slavernij, maar vraagt ook of wij wel genoeg prioriteit geven aan bestrijding van de mensenhandel anno 2011. Op maandag 19 december wordt er een debat georganiseerd naar aanleiding van 'Hoe duur was de suiker?'

Gepubliceerd in Agenda archief
dinsdag 13 december 2011 12:52

Film ‘Daughters of Malakeh'

8 dec. T / M 21 dec. Rialto Amsterdamdochters_van_malakeh

In 'Daughters of Malakeh' wordt de kijker een blik gegund op de doorgaans voor buitenstaanders gesloten binnenwereld van een Iraans gezin. De documentaire laat zien hoe vrouwen in Iran tegenwoordig leven tussen twee werelden. Buitenshuis volgen ze de regels van de islamitische staat, maar binnenshuis gaat de hoofddoek af en maken zij de dienst uit.

Gepubliceerd in Agenda archief
zondag 11 december 2011 21:54

Syrian refugees wait impatiently for change

Syrian_Camp_Hermione_GeeHermione Gee: As Syria teeters on the verge of full-blown civil war, and the UN is either unwilling or unable to intervene, pressure is mounting on Turkey to create a buffer zone on its border – not least from the Syrian refugees living in camps on the Turkish border.

Gepubliceerd in Buitenland
Pagina 1 van 3

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.