Thu08242017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Blogs Items/artikelen gefilterd op datum: juli 2011
zaterdag 30 juli 2011 15:51

Surinamers de ‘nieuwe Marokkanen’?

Harry_van_BommelDominique Snip / Amsterdam: Suriname komt de afspraken voortvloeiend uit de Toescheidingsovereenkomst niet na, tot grote ergernis van een grote groep Surinaamse  Nederlanders. Tijdens een debat in de Vereniging Ons Suriname op zondag, 24 juli, werd gepleit voor een dubbele nationaliteit voor deze groep Nederlanders.

Gepubliceerd in Binnenland
vrijdag 29 juli 2011 13:22

Drie weken als gast in Bakoe

Tarikhi_Sjakhsiyatlar_small

Lena Sangin / Bakoe: Velen zullen het met me eens zijn: het is een vreemd gevoel als je al tien jaar in Nederland woont en een plotseling bezoek brengt aan je geboorteland. Al vanaf de eerste minuut raak je in de war: door je eigen oordelen over wat je tegenkomt en waar je tijdens je tocht terechtkomt. Het is moeilijk te bepalen door welk prisma je naar de dingen kijkt: dat van een autochtoon of van een buitenlander – hoe je dingen waardeert: als Nederlander of als Azerbeidjaanse. En soms besef je niet dat dat je hier, in Azerbeidjaan, net zo trots wilt zijn op Nederland als in Nederland op Azerbeidjaan.

Gepubliceerd in Buitenland
zaterdag 16 juli 2011 11:55

Iedereen kan alles!? Genie zonder Talent

Jakup_FerriAnno 2011 kijken de appel Arts Centre op een nieuwe manier naar de verhouding tussen begrippen als genie en talent, kunst en creativiteit, kennis en kunde versus bewuste onwetendheid. Aan de hand van een breed scala aan hedendaagse en historische kunstpraktijken wil deze tentoonstelling op associatieve wijze verkennen wat de noties 'amateur' en 'amateurisme' vandaag de dag betekenen in het veld van de actuele beeldende kunst.

Gepubliceerd in Agenda archief
woensdag 20 juli 2011 12:14

Wij zijn allemaal stadsgenoten

Stadsgenoot

Dominique Snip / Zwolle: Dertig jaar geleden ontvluchte Sharareh Azimi het straffe Iraanse regime. Nu runt ze samen met haar twee dochters Sheyma en Shaghayegh ‘De Stadsgenoot’, een biologisch restaurant in hartje Zwolle. Azimi vertelt over Iran, zichzelf en haar verborgen droom.

 

Gepubliceerd in Interview
vrijdag 08 juli 2011 08:54

Fanaticism is an echo sound

Albert_EinsteinNarcis Zohrehnassab: Fanaticism is no longer the dark jungle in which Little Red Riding Hood walks through, oblivious of the Big Bad Wolf. It is now lit by electricity and signs for directions. Nevertheless, it is still a jungle, and anyone entering that zone takes risks.

Gepubliceerd in Binnenland
donderdag 14 juli 2011 13:21

Water Children

 

water_childrenEen film van Aliona van der Horst 


Vanaf 14 juli in Rialto, Amsterdam


Met Water Children brengt filmmaakster Aliona van der Horst, zoals we van haar gewend zijn, op betoverende, poëtische wijze een ode aan de vruchtbaarheid, maar laat ook het verdriet zien dat juist onvruchtbaarheid brengt.

Gepubliceerd in Agenda archief
donderdag 07 juli 2011 12:52

Ze zullen je toch niet begrijpen

Fariba_Rhmaty_Foto_Goran_Baba_Ali_smallGoran Baba Ali: Het anders zijn, daar begint het mee. Je spreekt de taal niet, je gedraagt je anders, je ziet er misschien ook anders uit, je begrijpt sommige codes niet en je voelt je niet begrepen. Iedere migrant zou dit anders zijn op een of andere manier ervaren. Maar het laat ook sporen na in de psychische ontwikkeling. Vaak komen de effecten pas jaren later te voorschijn en ze gaan door generaties heen.

Gepubliceerd in Binnenland
woensdag 06 juli 2011 10:04

Jouw openhartigheid zal overwinnen!

Kader_Abdolah_2

Goran Saric: Kader Abdolah (Arak, 1954) kwam in 1988 als politiek vluchteling naar Nederland. Hij leerde zichzelf Nederlands en vijf jaar later debuteerde hij al met de literaire verhalenbundel De adelaars. Er volgden vele columns en romans, waarvan de bekendste, Het huis van de moskee, wordt verfilmd. Hij schreef het Boekenweekgeschenk 2011, De kraai, en in dezelfde week kwam de omvangrijke historische roman De koning uit.

Gepubliceerd in Interview
dinsdag 05 juli 2011 12:01

Vluchtelingen tegen leven op straat

Kambiz_roustayi_Foto_NarcisVluchtelingen uit Utrecht en andere delen van het land organiseren dinsdag 5 juli om 15 uur een demonstratie op het stadhuisplein in Utrecht.

Gepubliceerd in Binnenland
zondag 03 juli 2011 15:35

Kabinet negeert Keti Koti

keti_koti_7

Dominique Snip / Amsterdam: De nationale herdenking en viering van 148 jaar afschaffing van de slavernij op vrijdag 1 juli was op vele fronten gedenkwaardig te noemen, niet in de laatste plaats doordat het Kabinet schitterde door afwezigheid. Naast feestvieren werd ook een lans gebroken voor het met sluiting bedreigde NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

Gepubliceerd in Binnenland
Pagina 1 van 2

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.