Thu08242017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Blogs Items/artikelen gefilterd op datum: maandag, 16 april 2012
maandag 16 april 2012 18:20

Balkanjongeren in Duitsland

Goran Telac: Elke grote stad in Duitsland heeft er wel één: een “balkanstraat”. Dit zijn niet slechts plaatsen waar een veelvoud aan buitenlandse eethuisjes is gevestigd. Deze straten hangen vol met affiches die de komst van artiesten van de Balkan aankondigen, waar jongeren rondlopen in voetbaltenues van het nationale elftal van Kroatië en waar het gemiddelde winkelpersoneel de Servische taal beter beheerst dan het Duits. In de meeste cafés zal het bedienend personeel niet eens de moeite nemen om je in het Duits aan te spreken; de verschillende varianten van het Joegoslavisch zijn hier de voertaal. Deze straten ademen de sfeer van de Balkan. 

Gepubliceerd in Buitenland

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.