Thu08242017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Blogs Sahar Jahish
Sahar Jahish

Sahar Jahish

Website URL:

T / M 8 januari El Hizjra Amsterdamel_hizjra

In 2012 zal voor de twintigste keer de El Hizjra Schrijfwedstrijd worden gehouden. Verschillende, nu bekende, auteurs wonnen deze prijs al: Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Khalid Boudou zijn slechts enkele van de vele namen. Laat die woorden niet langer in je hoofd zitten maar schrijf ze op! Of het nu een kort verhaal, gedicht, essay of toneeltekst is dat maakt niet uit. Je mag schrijven in taal die je inspireert: Nederlands, Arabisch of Tamazight.

16 december El Hizjra AmsterdamAbdel_bari_atwan

Abdel Bari Atwan is een Palestijnse journalist met internationale bekendheid. Hij is geboren in Gaza, studeerde in Egypte en verhuisde daarna naar Londen, waar hij sinds 1989 hoofd editor van de grote, onafhankelijke Arabische krant, Al Quds Al-Arabi. Een krant die de democratische expressie van Arabische mensen over de hele wereld weerspiegelt.

vrijdag 16 december 2011 16:44

Avond van de Marokkaanse vrouw

16 december Concordia Theater Den Haagzina_zina

De vrouwensectie van Samenwerkingsverband van Marokaanse Nederlanders organiseert 'De avond van de Marokkaanse vrouw'. Op deze feestelijke bijeenkomst met onder andere een boeiende paneldiscussie zal SMN-Vrouw ook het gloednieuwe magazine ZINAZINA presenteren.

maandag 19 december 2011 13:02

Slavernij: verleden, heden en toekomst

19 december De Balie Amsterdamslavernij

In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar laat Stichting Julius Leeft! zich inspireren door de succesvolle historische roman 'Hoe duur was de suiker?' van de Surinaamse auteur Cynthia Mc Leod.  Het verhaal over een Joodse plantersfamilie en hun slaven aan het eind van de 18e eeuw biedt voldoende stof voor reflecties op onze huidige maatschappij. De voorstelling kijkt niet alleen naar de rol van Nederland in de historische slavernij, maar vraagt ook of wij wel genoeg prioriteit geven aan bestrijding van de mensenhandel anno 2011. Op maandag 19 december wordt er een debat georganiseerd naar aanleiding van 'Hoe duur was de suiker?'

dinsdag 13 december 2011 12:52

Film ‘Daughters of Malakeh'

8 dec. T / M 21 dec. Rialto Amsterdamdochters_van_malakeh

In 'Daughters of Malakeh' wordt de kijker een blik gegund op de doorgaans voor buitenstaanders gesloten binnenwereld van een Iraans gezin. De documentaire laat zien hoe vrouwen in Iran tegenwoordig leven tussen twee werelden. Buitenshuis volgen ze de regels van de islamitische staat, maar binnenshuis gaat de hoofddoek af en maken zij de dienst uit.

woensdag 14 december 2011 16:03

De actualiteit van Frantz Fanon

14 december CREA AmsterdamFrantz_Fanon

Frantz Fanon (1925-1961), de zwarte denker uit Martinique, is wereldberoemd geworden met zijn boeken Zwarte huid, blanke maskers en De verworpenen der aarde. Daarin geeft hij een analyse van de manier waarop de menselijke geest verwrongen is geraakt door het kolonialisme en hoe ras en klasse met elkaar samenhangen en op elkaar inwerken. Fanon wordt door veel zwarte intellectuelen beschouwd als één van de grootste filosofen van de 20ste eeuw in het proces van dekolonisatie van de geest.

woensdag 14 december 2011 15:54

Jemen Qat Sessie

14 december De Balie AmsterdamJemen_qat

Onder het genot van de licht stimulerende werking van qat word je ondergedompeld in een twee uur durende zintuiglijke en zinderende ontdekkingstocht door Jemen. De aandacht zal gevestigd worden op de tien maanden durende volksopstand die ondanks de recent overeengekomen machtsoverdracht nog steeds voortduurt. Wat willen de demonstranten precies en wat zijn nu de toekomstperspectieven in Jemen? Er gaan stemmen op in het Nederlandse parlement om qat te verbieden. In Jemen vormt qat echter de smeerolie van politieke onderhandelingen: conflicten worden uitgepraat, deals worden gesloten en verbintenissen worden aangegaan tijdens de informele sfeer die een qat sessie brengt.

donderdag 15 december 2011 15:43

Little Known Facts treedt op in de Badcuyp

15 december De Badcuyp AmsterdamLittle_known_facts

Een formatie van Israelische musici die een ‘fresh’ muziekgenre ten gehore brengen. Hun stijl laat zich het best omschrijven als een blend van jazz-funk, flamenco-fusion en latin-jazz. Little Known Facts is de naam waaronder Eran Har Even en Itai Weisman in een nieuwe formatie optreden. Een nieuw geluid. Een nieuwe ervaring. Op zoek naar het onbekende.

maandag 12 december 2011 15:53

Staatloze Romakinderen

12 december De Balie Amsterdam defence_for_childeren

Documentairemaker Bob Entrop presenteert op 12 december in de Balie zijn nieuwste film 'Stateloos maakt radeloos', over de gevolgen van staatloosheid onder Roma in Nederland.
Elk kind heeft het recht om een nationaliteit te verwerven. Toch leven er in Europa duizenden Romakinderen zonder nationaliteit, zij zijn staatloos. Nederland zet zich, net als de rest van Europa, niet hard genoeg in voor een betere bescherming van deze groep. Dat zeggen de Raad van Europa en andere Europese instanties.

zaterdag 17 december 2011 15:38

On File journalisten- en schrijverscafé

17 december 14:30 AmsterdamOn_File

Een nieuw hoofdstuk. Voor wie?? In ieder geval voor Nino. Na tien jaren als coördinator voor en bij On File te hebben gewerkt neemt Nino deze middag afscheid. Ook een nieuw hoofdstuk voor On File. Bestuurslid Martin van der Randen heeft aangeboden vanaf 1 januari 2012 als coördinator/directeur samen met leden, bestuurders en andere betrokkenen een nieuw hoofdstuk ten bate van On File te willen schrijven. De geschiedenis van On File is bekend. Welke toekomst van On File stellen we ons voor?

Pagina 1 van 7

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.