Sat02282015

Last update07:30:20 PM GMT

Back Interview Redactie
Redactie

Redactie

Website URL: http://expontomagazine.nl

Contact Details

  • Country
    Netherlands
donderdag 19 februari 2015 19:54

Bulgaria failing to investigate racist attacks

Nadine Nagy: Bulgaria is failing to properly investigate racist attacks fueling “fear, discrimination and violence”. Amnesty International says those subjected to hate crimes have no confidence authorities will probe their complaints.

Attacks rose in 2013 as migrants and asylum seekers from Syria arrived via Bulgaria’s border with Turkey, the human rights group said. Around 1,700 arrived via that route in 2012, increasing to 11,150 the following year, with more than 8,600 crossing the border between August and November.

“Hundreds of people from minority groups have experienced hate crimes and many more have no confidence in the authorities to protect them,” says Marco Perolini, Amnesty International’s researcher on Discrimination in Europe. “The Bulgarian authorities urgently have to take a strong stand and ensure they are adhering to national and international laws, ensuring human rights for all.”

“Hate crimes are typically investigated as offences motivated by ‘hooliganism’, rather than crimes targeting victims on account of their ethnic origin, migrant status or sexual orientation,” added Amnesty’s report on Bulgaria. “The full extent of hate crimes in Bulgaria and their impact on victims therefore remain largely hidden and unacknowledged, fueling fears within targeted communities, eroding their trust in authorities and delaying the introduction of effective measures to combat these crimes.”

Sofia’s prosecution office opened 80 pre-trial proceedings concerning crimes against ethnic minorities between January 2013 and March 2014.

Amnesty says the data does not reflect reality.

UNHCR, the UN’s refugee agency, said anti-refugee sentiment, already strong in 2013, reignited in April 2014, when residents expelled three families from a village in central Bulgaria. Then, in September, protesters – including parents and teachers – prevented nine refugee children from starting school, claiming they would not fit in and hold back Bulgarian children.

Amnesty cite the case of an Iraqi asylum seeker, who was attacked with metal knuckledusters by a gang in September 2013. He told the human rights group that police refused to register his complaint, threatening to deport him. Bulgaria’s interior ministry later said two officers were “sanctioned” after an internal investigation.

Last year UNHCR launched a campaign in Bulgaria aimed at softening views towards refugees and asylum seekers.

Roland-Francois Weil, UNHCR’s representative in Bulgaria, said: “This campaign is aimed at influencing the attitudes of the people in the middle who are not sure who refugees are. We are trying to refocus the debate away from numbers of refugees and supposed threats, and rally moderate voices to be heard in the public debate. Too often they are drowned out by the far right.”

Bulgaria had 4,510 asylum applicants from Syria in 2013, Eurostat figures show, the third highest in the EU, after Germany and Sweden.

Bulgaria has a population of around seven million. Its biggest ethnic minorities are Turks (8.8 percent of the population) and Roma (4.9 percent).

donderdag 19 februari 2015 19:39

Particulieren steunen Het Vrije Woord

de balie

De Balie ziet het als haar taak en verantwoordelijkheid het vrije woord te stimuleren en vrije en nieuwe gedachten een podium te bieden. Om het vrije woord ruim baan te geven heeft De Balie een nieuw initiatief in het leven geroepen: de kring Het Vrije WoordSinds de lancering op 10 februari hebben vele particulieren zich achter het initiatief geschaard; inmiddels is er al een bedrag van ruim 100.000 euro toegezegd. 

Met dit initiatief hoopt De Balie haar redactionele onafhankelijkheid te versterken en de invulling van haar programma te verbreden, verdiepen en internationaliseren met sprekers en events die tot nu toe niet haalbaar zijn. Ook gaat De Balie op deze manier de huidige inflatie van het vrije woord tegen. Juist nú zijn vrijheid van meningsuiting en debat van onschatbare waarde. De kring Het Vrije Woord komt tot stand in samenwerking met Stichting New Angle.

Over De Balie
De Balie heeft een eigen, vaste redactie van professionele programmamakers. Door de aard van de activiteiten die De Balie ontwikkelt zijn vrijwel alle programma's eenmalig en uniek. Aangezien De Balie nauwelijks over enig programmabudget beschikt moet er voor ieder programma apart budget worden verworven. 

De programma’s bevinden zich op het grensvlak van kunst, politiek, wetenschap en maatschappij. De Balie biedt een podium aan vrije geesten met afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden. Waar groepen zich afsluiten voor elkaar, nodigt De Balie ze uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zodat iedereen van gedachten kan wisselen, en zijn of haar mening kan vormen over de thema’s die ertoe doen in onze samenleving. 

Vrijwel het gehele programmabudget wordt uit eigen inkomsten en samenwerkingen gefinancierd. De Balie verdient meer dan 80 procent van de begroting zelf, onder meer met inkomsten uit kaartverkoop, verhuur, horeca, coproducties, samenwerkingsverbanden en projectbijdragen. Daarnaast ontvangt De Balie schenkingen van particuliere fondsen. De structurele subsidie die De Balie ontvangt van de gemeente Amsterdam bedraagt ongeveer 18 procent.

Voor meer informatie over het programma van De Balie: www.debalie.nl

De kring Het Vrije Woord komt tot stand in samenwerking met Stichting New Angle. De kick-off werd mede mogelijk gemaakt door Insinger de Beaufort. 

De programmering van De Balie wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij en Adessium Foundation. 

donderdag 19 februari 2015 19:37

NAVO versterkt oostflank

Petar Blasic: In het oosten van Oekraïne is het relatief rustig, nadat gisteren de wapenstilstand van kracht is geworden, al beschuldigen zowel de pro-Russische separatisten als de Oekraïense soldaten elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren. Voor de NAVO is het bestand geen reden om af te zien van versterkingen bij de Russische grens, die eerder deze maand werden aangekondigd.

Het strategisch gelegen Debaltsevo is een van de steden waar de vrede nog niet is wedergekeerd. Pro-Russische separatisten hebben Debaltsevo, waar zich duizenden Oekraïense soldaten bevinden, omsingeld. Rebellenleider Eduard Basurin gaf eerder al te kennen zich niet aan de wapenstilstand te zullen houden, omdat die in zijn ogen niet van toepassing is op Debaltsevo. “De stad is ons territorium”, stelde hij.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het bestand een mogelijkheid voor de strijders om zich te hergroeperen alvorens een nieuwe aanval in te zetten. Het ministerie toonde foto’s van de stellingen van de separatisten bij Debaltsevo, waaruit onomstotelijk zou blijken dat Rusland – niet de rebellen – daar artillerie (waaronder een aantal raketwerpers) heeft gestationeerd om de stad te bestoken.

Oostflank
Twee weken geleden kondigde de NAVO aan acht nieuwe militaire steunpunten te openen in de omgeving van Rusland. Hiertoe behoren onder meer zes nieuwe commando- en controllecentra in Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië. Ook is er sprake van een nieuw zuidoostelijk hoofdkwartier in Roemenië en een opleidingscentrum in Georgië. Een bestaande voorziening in Szczecin, Polen, wordt uitgebreid tot het noord-oostelijke hoofdkwartier.

De zes commandocentra, waar ook de Amerikaanse troepen gestationeerd zijn, maken deel uit van een breder pakket aan maatregelen van de NAVO die bedoeld zijn om Rusland te ontmoedigen een mogelijke inval in de Baltische regio te doen en die opgesteld zijn als een reactie op de aanval van Rusland op Oekraïne. Andere acties betreffen het verviervoudigen van het aantal vliegtuigpatrouilles in de Baltische regio, het uitbreiden van het aantal in Bulgarije, Polen, en Roemenië gelegerde militairen, alsmede een flinke intensivering van de NAVO vlootcapaciteit in de Oostzee, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Tenslotte is er ook nog sprake van tientallen militaire oefeningen langs de oostflank van het NAVO-partnerschap.

Oude glorie
De voormalige Deense NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen stelde dat de maatregelen bittere noodzaak zijn: “Dit gaat niet enkel over Oekraïne. Poetin wil Ruslands oude glorie herstellen en het land weer laten oprijzen tot de grootmacht die het was… Er is een grote kans dat hij de Baltische staten in zal vallen om uit te testen hoe bereid de NAVO is haar eigen Artikel 5 (dit artikel stelt dat een aanval op één van de staten door de andere staten zal worden opgevat als een collectieve aanval) op te volgen.”

Rusland toonde zich volgend op de bekendmaking van de uitbreidingsplannen van de NAVO op 5 februari verbolgen over de zet. Ruslands NAVO-ambassadeur Alexander Grushko sprakvan een verhoogd risico op een “militaire confrontatie” in de Baltische regio. Verder omschreef hij het opleidingscentrum in Georgië als “provocerend”. Grushko ging in zijn betoog voorbij aan het feit dat Rusland zelf ook een nieuwe basis opent en wel op Cyprus. De nieuwe Russische gevechtsluchthaven komt op slechts 40 kilometer van de Britse luchtmachtbasis in Akrotiri.

Enkele NAVO-leden toonden zich bezorgd over de toegenomen aandacht voor Rusland, omdat gevreesd wordt dat dit ten koste zou gaan van de inspaningen in het Midden-Oosten. Ook zou de hernieuwde focus op Rusland kunnen leiden tot een scheiding tussen noordelijke en zuidelijke bondgenoten. Zo staat de nieuwe extreem-links Griekse regering veel sympathieker tegenover Rusland dan haar voorgangers, hetgeen tot een splitsing binnen de verdragsorganisatie zou kunnen leiden. De nieuwe Griekse minister van Defensie heeft dit echter ontkent en aangegeven dat het land een sterke en betrokken NAVO-partner zal blijven.

Nadine Nagy: A Scottish Government minister has claimed some councillors were not as “enlightened” as they could be about the rights of gypsy travellers and must be educated.

Alex Neil, cabinet secretary for social justice, communities and pensioners’ rights, claimed they did not appear to understand that they were “human beings that have human rights like the rest of us”.

He told Holyrood’s equal opportunities committee yesterday that the government would be soon publishing guidance on official campsite planning and the standards councils were expected to maintain in addition to the preferred approach to unauthorised sites.

Mr Neil said local authorities could be denied grant funding for other projects like new council housing if they failed to comply with minimum standards laid down.

Tensions between gypsy travellers and the settled community have been fraught in areas across the north and north-east for many years.

Local authorities operate a few official campsites but every year they have to take action to move families on from camps set up on public land.

Last year the government rejected plans from Aberdeen City Council’s ruling administration for a by-law to combat illegal gypsy-traveller encampments.

Asked if he thought councils lacked understanding of the responsibilities they had towards gypsy travellers, Mr Neil said: “Sometimes – I will be quite honest the attitude of local councillors is not always as enlightened perhaps as it should be.

“We have some educational work to do in some areas because they are human beings that have human rights like the rest of us.”

The committee asked Mr Neil what action the government could take if councils failed to properly maintain official campsites.

“There is a possibility at the end of the day of sanctioning the local authority – we could say they do not get grant funding for various things if they do not raise the standard,” he added.

“Why would be throw good money after bad so very often it is the cash that speaks the loudest when you are dealing with local authorities.”

Mr Neil said a marketing campaign would be launched in the autumn to improve awareness and understanding of the gypsy traveller community.

donderdag 19 februari 2015 19:13

Homodating in China met Blued app

Petar Blasic: In China, het land met de meeste inwoners ter wereld, is homoseksualiteit niet meer bij wet verboden. Maar in de conservatieve maatschappij blijft een taboe rusten op ‘homoseksuele neigingen’. Toch weten miljoenen homoseksuele mannen elkaar te vinden dankzij de anonimiteit van internet, zoals met de Chinese homodatingapp Blued. Maar bij Blued gaat het allang niet meer alleen om het aanknopen van seksuele contacten.

Blued is een initiatief van Ma Baoli, een voormalige politieagent. Hij lanceerde Blued in 2012, en inmiddels wordt de app gebruikt door miljoenen Chinese homo’s. Het gratis programma gebruikt de GPS-functie van smartphones om de gebruiker te laten zien welke potentieel geïnteresseerde contacten zich in de omgeving bevinden. De Blued-gebruiker kan een profiel aanmaken, rondhangen in chatrooms, of iemand privéberichten sturen.

Volgens activisten die homoseksualiteit uit de taboesfeer willen trekken, heeft Blued zich echterontwikkeld van een medium voor snelle seks tot een app die veel homoseksuele mannen helpt om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en stelling te nemen tegen sociale vooroordelen. De app wil niet enkel de mogelijkheid bieden een date mee naar huis te nemen, maar ook een bijdrage leveren aan de kennisvorming van de gebruiker. Blued besteedt daarom ook aandacht aan bewustwording omtrent hiv; gebruikers kunnen zich laten testen op hiv bij het hoofdkantoor in Peking. Daar worden ze uitsluitend behandeld door homoseksuele artsen en medewerkers, om pijnlijke situaties te vermijden. Overigens worden deze inspanningen ondanks het taboe op homoseksualiteit wel financieel ondersteund door de Chinese overheid.

Om de app gratis te kunnen aanbieden, heeft Blued de samenwerking gezocht met reclameplatform Danlan.org. En met succes, want binnen twee jaar was de app in staat 15 miljoen gebruikers aan zich te binden. Ook Amerikaanse bedrijven participeren in de start-up; Blued kan rekenen op een investering van 30 miljoen dollar durfkapitaal van de Amerikaanse firma DCM Ventures. De waarde van Blued wordt inmiddels geschat op meer dan 300 miljoen dollar.

Voor Ma Baoli is de volgende stap een notering aan de Nasdaq Stock Market. Overigens wil hij het niet laten bij een dating-app voor homoseksuele mannen. Er is al een vrouwelijke versie in ontwikkeling met de naam Pinked.

dinsdag 10 februari 2015 21:01

Herman Divendal overleden

Divendal

 

1948-2015

Ons bereikte het droeve bericht van het overlijden van Herman Divendal (18 november 1948 - 09 februari 2015). Herman Divendal werkte van 1973 tot 1978 als vormingswerker bij het Vormingscentrum voor Werkende Jongeren te Amsterdam. Vervolgens werd hij uitgever van de links-activistische uitgeverijen Lont (1978-1981) en Raket (1981-1987). Bij Lont en Raket verschenen drie boeken waar Herman als auteur aan meewerkte: Zwart op wit. Nieuwsfotografie in de media [1984]; Niet schieten op de journalist. Pers en politie in Nederland (1984) en No pasaran! Notities over de Spaanse burgeroorlog (1986). In 1988 werd Divendal voor Nederland directeur van AIDA (Association International de Defense des Artistes). AIDA zette zich in voor vervolgde kunstenaars uit verschillende disciplines en diverse landen. Herman organiseerde exposities, presentaties en manifestaties om aandacht te geven aan en te vragen voor hun beeldende en literaire werk. Een van de vele projecten die hij regelde was de presentatie in 2010 van filmportretten van gevluchte kunstenaars door studenten van de Academie voor Beeldende Vorming en in 2012 was hij betrokken bij de documentaire "De Stem van Dichters". Wegens stopzetting van subsidies moest AIDA in 2013 de poorten sluiten. Als verwante organisatie onderhield On file nauw contact met Aida, dus met Herman. Zijn activistische motivatie is nooit verloren gegaan. Met overtuiging verkondigde hij zijn boodschap voor wie het wilde horen. De subsidiegever was daar in 2012 niet meer bij en met veel spijt sloot Herman begin januari 2013 de deur van het kantoor aan de Van Ostadestraat. De levenskunst van Herman is van blijvende waarde.
zaterdag 03 januari 2015 21:13

Is Serbia Controlling Croatia By Blackmail?

 

serb-and-croat-flags

Nadine Nagy: The father of Croatia’s current president Ivo Josipovic, Mr. Ante Josipovic, was a very influential member of the communist inner circle during Tito’s Yugoslavia. There is evidence that he has committed some very serious crimes. These crimes resulted from his leadership in the “Ideological Commission” of the Communist Party of Yugoslavia. His office was responsible for the execution of over 100 Croatian dissidents and journalists outside of the former Yugoslavia, mainly in Germany. These crimes would almost certainly result in jail time in several EU countries, for the elder Josipovic. Someone in Serbia with access to old Yugoslav archives has the evidence about elder Josipovic and is using it to blackmail not only President Josipovic, but other implicated Croatian officials as well. The end result is that today, there is increased influence of Serbia in the government of Croatia.

Russian President Putin and his team are drawing parallels with Serbian expansionistic tendencies in Balkans, and adjusting their plans in Ukraine. Having learned from the Serbian military debacle with Croatia, they know that having a president who is easily manipulated, or even blackmailed by them in the other country, is a proven shortcut to achieving their goals.

The presidential elections in Croatia were held on December 28th 2014. The election campaign has brought up various issues concerning the disastrous state of the Croatian economy, corruption in the judicial branch of the government and lack of freedom of the press and media. All of these issues are being directly controlled and overshadowed by the personal interests of the Croatian ruling elite, with President Josipovic’s main interest being to keep his father out of jail.

The Republic of Croatia is a member of the EU and NATO; however Serbia’s influence in Croatian institutions has never been greater. The Josipovic/Milanovic government of Croatia has 10 ministers of Ser origin (out of 21 government members), who are pursuing an old Serb dominated-Yugoslav (now they call it regional) agenda rather than Croatian interests.

Croatians paid dearly for their independence from the Serb-dominated Yugoslavia by tens of thousands of young lives in 1990s. The president of Croatia publicly promotes The communist red star as a symbol of pride, although that was the same symbol worn on the uniforms of the army that 20 years ago was destroying Croatian cities like Dubrovnik and Vukovar during the Homeland War.

Moreover, the National Security Adviser to the President of Croatia is also the son of the former chief of the Yugoslav Secret Police, who is presently standing trial for the assassination of several Croatian immigrants in Munich, Germany, during the Yugoslav epoch.

Describing his meeting with President Ivo Josipovic in his recently published memoirs, the former Serbian Ambassador to Croatia Mr. Radivoj Cveticanin cites how Ivo Josipovic provided him with secret court records on criminal proceedings for the war crimes, even before he had become president of Croatia. Mr. Josipovic confirmed he had meetings with the Serbian ambassador, but said he was only giving him books.

All these facts point to the paradox: Croatia – the youngest EU member, that achieved its independence in a bloody war, is being led by the neo-communists who are actively working to drown Croatia in yet another Serbo-Russian-dominated alliance with the Balkan countries.

The people of Croatia who fought so hard for their independence are watching in disbelief all of their accomplishments and dreams being taken away, by media manipulation and by prosecution of victims rather than aggressors.

When Croatia seceded from Yugoslavia in 1991, everything was controlled by the Yugoslav Secret Police (KOS, UDBA), from every top politician to the last worker at the factory. Tens of thousands of people were paid to spy on their co-workers and neighbors, keep track of their habits and whereabouts, and report any “suspicious activity. As required, anyone could have been pronounced guilty for “activities against the people,” and then convicted to serve a long jail term, or get a life sentence, or even get executed.

In the 1990s Croatians, along with Slovenians, turned towards West and severed their ties with Yugoslavia, which was dominated by the Serbs. The Serbian minority in Croatia tried, with the help of the Yugoslav Army, to stop Croatia’s secession from Yugoslavia. After several years of bloody armed struggle, Croatians managed to militarily defeat the Yugoslav Army and the Serbian rebel forces. As the new Croatian state was formed during the Homeland War, the former Yugoslav communist Secret Police was not dissolved, allegedly because the new Croatian leadership could not risk an “internal war” with the remains of the totalitarian regime. Following the achievement of their centuries-old dream to finally have their own country, Croatia’s original surge in nationalism began to deflate, and by the year 2000 “reformed“ communists came back to power in Croatia. The former Communist Party changed its name to “Social Democratic Party,” yet everything else remained the same. They kept their close relationships with the Serbian minority in Croatia and the Serbs in former Yugoslavia – with the same old communists in their respective positions of leadership.

It is interesting that today no one in Croatia is providing answers to simple questions like:

Who were those snitches (secret agents), communist prosecutors, judges and reporters who made the media serve as judge and jury, even before the cases had reached the courts? Where are they now? Tito’s dictatorship had fearmongering executioners, responsible for hundreds of thousands deaths. Where are they now?

It sounds incredible, but Croatia fought the economic crisis by drastically raising taxes, which ruined the already weakened economy. Croatia is applying old economic models, already forgotten by other former communist countries. Instead of reforming the economy and cutting the government costs, Croatia continues to borrow and sell off national treasures, while increasing taxes. As of today Croatia is the EU member with the highest VAT (value added tax) at 25 percent, and with the highest unemployment rate, especiallyamong young professionals who seek their future elsewhere. For a country of 4.5 million people, the departure of 2,300 medical personnel in the years 2013 and 2014 amounts to an exodus. They left to look for work in other EU countries, the U.S. and Canada.

On the other hand, no one in the government  wants to provide the reasons why there were no EU funds claimed by any Croatian agency or any government body in 2014, despite over 1.5 billion euro budgeted by the EU for Croatia!?

Populism is the key lever in neo-communist actions everywhere. One can see the examples in Eastern Europe and in the countries of Central and South America. In Croatia the executive branch of the government has control over the judicial branch (particularly the prosecution) and direct control of the media.

Many state prosecutors are former Yugoslav communist secret police officials or their close relatives, and many present judges are the same ones that used to preside over the communist trials. The Croatian media scene is dominated by the same people who used to glorify former dictator Tito. The current head of the national television, the “HRT,” is Goran Radman, himself the last president of Tito’s communist youth organization. This well-rehearsed team sends to jail or fires someone every week because of “corruption,” in order to distract people’s attention from the real problems. The vast majority of cases involve political opposition leaders.

The media is served a steady stream of “secret” witness depositions, demonstrating how the country is being robbed. At the same time the attention is drawn away from the real problems, concealing the fact that the fleecing of the country is carried out by the government itself.

Increased taxes, no investments, no encouragement for private investment projects, halting the funds earmarked by the EU – all this seems to be the hallmark of the Josipovic’ regime.

Intense pressure is being exerted by the media and the government against the few remaining courts and judges who do not side with the government’s neo-communist politicians. Some Croatian judges admit: “It is better for the ones I convict to end up in the media, than for me not convicting them.”

Everyone in Croatia is scared of the media. They are privately owned, and tightly connected with the structures of the previous Yugoslav communist regime. Even the Journalists Association, although formally a trade organization, is politically active and skewed to neo-communist side. It seems as if their headquarters is serving as the campaign headquarters for the current president.

According to the latest polls 76 percent of Croatians think that the country is headed in a wrong direction. Nevertheless the incumbent president chose the campaign message of, “this is the right way.” He is a master of populism, who is otherwise a professor of law with an honorary doctorate from the University in Kalingrad, Russia, and a PhD thesis with the title “Arrests and Incarceration.” He has followers in Serbia and others who have a hard time adjusting to the disintegration of Yugoslavia.

roma

Nadine Nagy: Roma children form Europe’s largest ethnic minority. Despite being protected under equality and human rights legalisation they continue to experience extreme prejudice and social exclusion, particularly when it comes to education.

 

In a recent move to protect the basic human rights of Roma people, the European Commission initiated infringement proceedings against the Czech Republic. Citing systematic discrimination in the provision of education to Roma children, the Commission is sending a warning to all member states that the oppression of Roma people will not be tolerated.

 

The segregation of Roma

 

The Commission’s move follows an earlier ruling in 2007 where the European Court of Human Rights found that segregation of Roma children into “special schools” amounted to discrimination.

 

The concerns now being investigated relate to new allegations that Roma children living in the Czech Republic are still being segregated into Roma-only schools or special schools and that they are getting low-quality education.

 

The Czech case highlights the appalling treatment of Roma throughout Europe. Despite further rulings by the European Court of Human Rights against countries such as Hungary, member states persistently fail to uphold EU treaties and protect Roma children from segregation and discrimination.

 

Europe-wide problem

 

In spite of efforts to improve the social and economic integration of Roma children living in the EU, many still face deep poverty, profound social exclusion and marginalisation. In addition to limited access to quality education, they often live in sub-standard housing conditions and experience poor health and reduced life expectancy.

 

But educational segregation of Roma children is not limited to the Czech Republic. According to The Roma Education Fund, 40% of Roma children living in Slovakia are also being sent to segregated schools.

 

The Centre for Civil and Human Rights found that between 65-80% of Slovakian children in schools designated for children with learning disabilities are Roma. Given the assumption that the Roma community are estimated to constitute around 8% of the total Slovakian population, the clear over-representation demonstrates the size of the challenge that the European Committee face.

 

In 2011, the Fundamental Rights Agency published the results of a study which collected the views of more than 80,000 Roma and their non-Roma neighbours across 11 EU member states. The report indicated that much still needs to be done to protect their basic human rights.

 

It found that 20% of Roma aged 16 and above cannot read and write, in contrast to less than 1.5% of their non-Roma neighbours. Half of Roma children attend pre-school or nursery, compared to around three quarters of their non-Roma neighbours.

 

In some countries such as Bulgaria, Greece and Romania, up to 35% of Roma children aged seven to 15 are not attending compulsory school, while 64% of young Roma do not complete any form of upper-secondary general or vocational education, compared to around 15% of their non-Roma neighbours.

 

Limited response

 

In 2011, the Commission committed to realising social justice for Roma children and published an EU Framework for national Roma integration. This established key goals which require member states to pay specific attention to education.

 

Yet the ongoing proceedings against the Czech Republic have highlighted the apparent inability of the Commission to ensure that member states plan for the needs of Roma children. Their continuing educational struggle sticks a blade through the heart of the “European values” which the Commission has sworn to uphold. Rather than being protected from racism and discrimination, Roma children remain victims of marginalisation and oppression.

 

Discrimination toward Roma children throughout Europe, and indeed the world, dictates the need for urgent and collective action. Unless the rights of Roma children are protected, their opportunity to experience any type of social justice will continue to be denied.

 

Lack of political will

 

It is clear from existing examples of good practice published by UNICEF that Roma children can be effectively included in educational policy and systems. This has begun to happen in varying degrees in Bulgaria, Hungary, Macedonia, Romania and Serbia. But in the majority of member states, real change cannot happen without genuine political will.

 

Where Roma children continue to experience educational segregation, consideration must be given to whether the Commission is able to unite the EU to stand against racism. But the pernicious nature of oppression against Roma people is ingrained within the fabric of European history. It has been established far longer than the EU itself.

 

As the rise of extreme right-wing organisations in Europe has led to an increase in the targeting and terrorising of Roma children, it is clear that the Commission can only uphold European treaties if member states and political parties value and respect its authority.

 

In the face of such social injustice, it is difficult to see how the Commission can ever hope to defend the basic human rights of Roma children. Its power to warn member states that the segregation of Roma children in education will not be tolerated will remain ineffective if that warning can be ignored and subverted through domestic populism.

 

 

donderdag 01 januari 2015 20:19

Ongetrouwd samenwonen in Iran

iran couple

Petar Blasic: In Iran tekent zich een nieuwe trend af. Steeds meer jonge, niet-gehuwde paren, leven samen onder één dak – in strijd met de geldende wetgeving. Het is echter een ontwikkeling die ook de staat niet kan stoppen, zelfs als zouden religieuze kringen dat wel willen.

Iran is een theocratie. De islamitische wet is alomtegenwoordig en de overheid dwingt deze af middels draconische straffen. Maar de strenge wetten botsen vaak met de realiteit van het dagelijkse leven. Vooral jonge Iraniërs zoeken wegen om hun leven vorm te geven naar hun eigen ideeën. En hoewel het voor niet-gehuwde paren verboden is om samen te wonen, kiezen toch steeds meer jonge mannen en vrouwen ervoor om samen te wonen onder één dak. Vooral in grotere steden en in het studentenmilieu gaan ze stiekem op zoek naar gezamenlijke woonruimte. Verhuurders worden doorgaans niet op de hoogte gesteld van de huwelijkse staat, omdat veel woningeigenaren hier aanstoot aan nemen en het daadwerkelijk aanbieden van een huurwoning hierdoor uitblijft. Enkel vrienden zijn op de hoogte.

Hoewel er in Iran geen plicht is om de autoriteiten op de hoogte te stellen van eventueel ongetrouwd samenwonende stellen, gebeurt het toch met regelmaat dat conservatieve buren de politie bellen. Buitenechtelijke seksuele relaties zijn strafbaar. De “schuldigen” wachten zweepslagen of zelfs een gevangenisstraf. Samenhokkende koppels proberen hun relatie dan ook te verbergen voor de buitenwacht. Overal dreigt het loerende oog van buren of regeringsgetrouwe burgers die de autoriteiten of –in het minder erge geval- ouders in kunnen lichten.

Toch breken steeds meer jonge Iraniërs met de oude tradities. Hoewel er geen statistieken bestaan over het aantal Iraniërs dat ongehuwd met hun partners onder één dak woont, slaan ambtenaren steeds vaker alarm en roepen om tegenmaatregelen. Voor de conservatieve elitevan Iran is de dader voor de morele neergang snel aangewezen: de westerse culturele invasie via de satelliet televisie. Bedoeld worden de cheesy soaps met seksuele toespelingen die door Perzisch-talige tv-stations in de Verenigde Staten en Europa worden uitgezonden. Hoewel de meeste series in het islamitische buurland Turkije  spelen, beweren de Iraanse conservatieven dat ze onderdeel zijn van de “sluipende oorlog van het Westen” tegen de islamitische republiek en haar waarden.

De in Parijs gevestigde socioloog Said Peyvandi noemt de nieuwe manier van samenleven een “grijze zone in de Iraanse samenleving”, die in strijd is met de officiële normen en traditionele familiewaarden, maar toch bestaat. Met betrekking tot de sociale ontwikkeling van de laatste 25 jaar, zegt hij: “Er is een stille demografische en sociale revolutie geweest, die zich goed laat aflezen aan drie fenomenen.” De Iraanse bevolkingsgroei daalt scherp, koppels stappen op steeds latere leeftijd in het huwelijksbootje en gezinnen zijn vel minder groot dan vroeger. Nooit eerder waren zo veel jonge mensen single. En het aantal echtscheidingen in Iran is verdubbeld in de afgelopen tien jaar; ieder vijfde huwelijk zal uiteindelijk weer ontbonden worden. En nog belangrijker, meer en meer jonge mensen kiezen voor een ongehuwd partnerschap in plaats van een huwelijk.

Voor Iraanse vrouwen heeft het ontwijken van het huwelijk een aantal voordelen. De islamitische wetgeving en de gangbare jurisprudentie benadelen vrouwen op vele vlakken. Vrouwen hebben voor vele dingen de schriftelijke toestemming nodig van hun man nodig. Zo mogen ze niet zonder meer naar het buitenland afreizen, of mag een man zijn vrouw verbieden een beroep uit te oefenen of een studie te volgen. En bovendien: voor vrouwen is het aanvragen van een echtscheidingsprocedure moeilijker dan voor mannen.

Door te kiezen voor een relatie zonder huwelijk ontlopen Iraanse vrouwen niet alleen de discriminerende wetten, maar ook de patriarchale gebruiken. Anders dan in traditionele gezinnen, waar de vrouw verantwoordelijk is voor huishoudelijk werk, is het bij jonge samenwonende stellen gebruikelijk dat huishoudelijke taken als koken, wassen en schoonmaken met de partner worden gedeeld. Ook voor veel mannen is het huwelijk-achtige partnerschap gunstig, vooral economisch. De jongeren delen de kosten van levensonderhoud, terwijl in conventionele Iraanse huwelijken meestal de man de meeste of alle kosten voor zijn rekening neemt. In een land dat door internationale sancties in een diepe economische crisis zit en waar de werkloosheid onder jongeren iets boven de 20 procent ligt, is dat geen gemakkelijke taak.

Ongetrouwde koppels zijn echter gedwongen om een groot nadeel op de koop toe te nemen: ze kunnen geen kinderen hebben. Een buitenechtelijk kind zou niet alleen een geheim liefdesleven onthullen, het stelt een paar ook bloot aan strafrechtelijke vervolging. Maar ook zou het kind later niet dezelfde rechten hebben gekregen als een wettig kind. Abortus is verboden, de desbetreffende wetten zijn zelfs aangescherpt. Het Iraanse parlement heeft onlangs een wet aangenomen die elke reclame voor voorbehoedsmiddelen verbiedt. Bovendien zijn vasectomie en sterilisatie bij wet strafbaar gesteld.

Zo wil het parlement de wens van de religieuze leider Ali Khamenei in vervulling laten gaan. Die had verkondigd dat de Iraanse bevolking moest worden verdubbeld tot 150 miljoen. Als een vrouw zwanger wordt door een illegale partnerschap, dan heeft ze geen andere keuze dan op de zwarte markt abortus medicatie te kopen of zich in een illegale kliniek te laten behandelen.

“Het probleem is dat onze samenleving ergens tussen moderniteit en traditie is gestopt”, zegt Peyvandi. “Aan de ene kant lijken we zeer modern naar buiten en leven in veranderende relaties. Aan de andere kant zijn we opgevoed met traditionele patronen die onze manier van denken beïnvloed. Dit leidt vaak tot conflicten.”

donderdag 01 januari 2015 19:21

Roerige tijden voor Krim-tataren

Krim-tataren

Petar Blasic: De Krim en haar inwoners staan gevaarlijke tijden te wachten. Dat wist de Moskouse krantNezavisimaya Gazeta te melden op basis van anonieme bronnen bij de veiligheidsdiensten. Enkele weken geleden schetste de krant op de voorpagina in grote lijnen een dreigingsscenario: Oekraïense rechts-extremisten behorende tot de Pravy Sektorbeweging zouden samen met islamitische Krim-Tataren -en met ondersteuning van de geheime dienst van Oekraïne- trachten het schiereiland in anarchie te storten.

Dat zij daartoe zeer wel in staat zijn, beargumenteert Nezavisimaya Gazeta met de stelling dat de beide bewegingen beschikken over uitgebreide gevechtservaring. De militanten van Pravy Sektor zouden de krijgskunst hebben opgedaan tijdens gevechten in het oosten van Oekraïne, terwijl de Krim-Tataren hebben meegevochten in de oorlog in Syrië.

In het Kremlin neemt men deze dreiging zeer serieus en de reactie van Moskou is navenant. Daardoor is de leefsituatie van een deel van de Krimbewoners al enkele maanden aanzienlijk verslechterd. De Krim-Tataren verkeren in een benarde positie, nu Rusland en de autoriteiten van de Krim een campagne van onderdrukking, vervolging en intimidatie zijn gestart.

Volgens een rapport van Amnesty International van eerder dit jaar worden Tataarse activisten gearresteerd en mishandeld door groepen gewapende mannen, soms met de dood tot gevolg. Sinds de Russische annexatie van de Krim in maart van dit jaar zijn al tientallen mannelijke Krim-Tataren spoorloos verdwenen, met een piek in de laatste week van september, toen vier mannen ineens verdwenen.

Minstens één van hen is in begin oktober dood teruggevonden. Niet in alle gevallen is duidelijk of het om politiek gemotiveerde ontvoeringen gaat, maar van verschillende Tataren is bekend dat ze worden vervolgd vanwege hun deelname aan vreedzame protesten.

Huiszoekingen op basis van etnische profilering

Naast de verdwijning van mensen zijn er nog andere incidenten die de Krim-Tataren het leven zuur maken. Zo hebben sinds begin augustus tal van invallen plaatsgevonden in huizen, scholen, club-gebouwen en moskeeën van Krim-Tataren.

Onder leiding van Russische veiligheidstroepen werd -naar eigen zeggen- gezocht naar verboden literatuur, wapens en drugs. Bij de acties werd geweld gebruikt en de nieuwe Russische machthebbers op de Krim bedreigden de Majlis, het zelfbestuurorgaan van de Krim-Tataren.

De Majlis wordt verweten een extremistische ideologie aan te hangen, vanwege haar uitgesproken mening dat de Krim aan Oekraïne toebehoort. De meeste Krim-Tataren -de oorspronkelijke bewoners van de Krim- zijn fel gekant tegen de Russische overname van de Krim.

Deze houding heeft ertoe geleid dat de nieuwe Krim autoriteiten beslag hebben laten leggen op het gebouw van de Majlis, nadat deze geweigerd had mee te werken aan de laatste lokale verkiezingen. Ook dreigen de Russen de Majlis te ontbinden, omdat het Tataarse bestuursorgaan de Oekraïnse vlag boven het gebouw had laten wapperen.

De leider van de Krim-Tataren, het Oekraïense parlementslid  Mustafa Jemilev, werd voor vijf jaar uit zijn vaderland verbannen. Zijn deelname aan vreedzame protesten tegen de Russische bezetting zou naar zeggen van de autoriteiten inter-etnische haat hebben gestimuleerd.

Niet enkel Russische propaganda

De Russische kranten brengen uitgebreid verslag van de terroristische dreiging die uit zou gaan van de Tataren. Het brengt de Krim-Tataren in diskrediet en legitimeert het hardhandige opreden van Moskou op de Krim. Echter, geheel uit de lucht gegrepen is het tumult niet. Het zijn ook niet enkel de Russische media die gewag maakt van de radicalisering van de islamitische Tataren op de Krim.

In de jaren voor de Russische annexatie hebben vertegenwoordigers van de seculiere Majlis herhaaldelijk gewaarschuwd dat de jonge generatie Krim-Tataren erg gevoelig is voor religieus extremisme. Zowel Russische als ook Oekraïense media maakten al maanden voor het begin van het Russisch-Oekraïense conflict melding van een aantal jonge mannen uit de Krim die in Syrië zouden vechten in de gelederen van islamitische organisaties.

Ook de moefti van de Krim moslims, Ruslan Saitwalijew, gaf aan dat ‘aanhangers van de Krim-wahhabis en de organisatie Hizb-ut-Tahrir in sociale netwerken oproepen tot een oorlog op de Krim’. Volgens hem zijn er op het schiereiland nogal wat aanhangers van deze radicale groeperingen. Zo gezien is de terroristische dreiging op de Krim heel realistisch. Soortgelijke conclusies trok ook het Russische onderzoekscentrum voor nationale conflicten. Deze prognose is weliswaar verdrietig, maar nauwelijks verrassend te noemen.

De gevolmachtigde van de Oekraïense president van Oekraïne voor de Krim-Tataren, Mustafa Dschemiljo,  sprak al meermaals over de mogelijke activering van geradicaliseerde elementen op het schiereiland. Ook Igor Dru, adviseur van  Igor Strelkov -het voormalige hoofd van het Volksleger van Donetsk- sluit terreur aanslagen op de Krim niet uit.

Volgens hem krijgen de strijders die hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië momenteel speciale trainingen op de bases van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) in de regio van Lviv. Hun aanvallen zouden zich kunnen richten op kritieke infrastructuur, zoals treinstations en spoorwegknooppunten, aldus Dru. Hun voornaamste doel is echter "het aanzetten tot een opstand", voegt hij daaraan toe. Een dergelijk scenario wordt ook door Nikolai Patrushev -de secretaris van de Russische veiligheidsraad- niet uitgesloten.

De Krim-Tataren zien de hele situatie heel anders. Natuurlijk zijn ze in overgrote meerderheid uitgesproken pro-Oekraïne. Dat komt doordat Stalin in het voorjaar van 1944 de Krim-Tataren uit hun thuisland liet deporteren naar Centraal-Azië, waar 200.000 Tataren uit de Krim de dood vonden. Pas tegen het einde van de jaren tachtig werden de Tataren geleidelijk aan in de gelegenheid gesteld terug te keren naar de Krim, waar ze thans 13 procent van de bevolking uitmaken.

Juist door deze tragische geschiedenis hebben de Krim-Tataren een sterk gevoel voor hun eigen identiteit gecreëerd, dat de nieuwe Krim regering een doorn in het oog is. Zo gedenken de Krim-Tataren sinds het einde van de Sovjet-Unie jaarlijks de deportaties.

Dit jaar -nota bene de 70e verjaardag van de deportatie- werd de herdenking verboden door de nieuwe Russische machthebbers. Krim-premier Sergei Aksyonov zei er in een interview het volgende over: ‘Het waren geen rouw-evenementen, maar gebeurtenissen om de regering te chanteren en om de Russen moreel te vernederen.’

Verdwijning met een religieuze achtergrond

En juist daarom ontstaat onder de Krim-Tataren in toenemende mate het gevoel dat de verschillende huiszoekingen en verdwijningen bedoeld zijn om de Tataarse bevolkingsgroep te intimideren. In een interview met het Russische tijdschrift Kommersant Vlast van eind september liet Aksyonov optekenen dat er wat hem betreft geen Majlis bestond -de organisatie was niet juist geregistreerd.

Tataren worden ook onder druk gezet hun Oekraïense staatsburgerschap op te geven en in de plaats daarvan een Russisch paspoort te nemen, anders dreigen ze buitenlanders in eigen land te worden, of kunnen ze zelfs het land uitgezet worden.

Op de vraag op basis van welke uitgangspunten hij de relatie met de Krim-Tataren in de toekomst vorm wil geven, zei Aksyonov in een interview dat elke niet-erkenning van de verbinding met Rusland hard gestraft zal worden: ‘Al degenen die aansporen tot opruiïng of aanzetten tot nationalisme, zal ik op de een of andere manier van de Krim verbannen, of hen strafrechtelijk laten veroordelen.’

Een week na de publicatie van het interview werd Aksyonov gedwongen af te reizen naar het geboortedorp van twee jonge Krim-Tataren die naar het zich liet aanzien, ontvoerd waren. Honderden Tataren uit alle hoeken van de Krim reisden af naar de familieleden van de vermiste jonge mannen om hun steun te betuigen.

Aksyonov beloofde de Tartaren een gedetailleerd onderzoek van alle gevallen van vermiste personen en verzekerde dat zijn “zelfverdedigingsmilities” niets met de verdwijningen van doen hadden. Maar juist die groepen zijn in verschillende gevallen verdacht. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch werden familieleden van de twee vermiste Tataren -die actief zijn in een pro-Oekraïense organisatie- eind mei door Russische veiligheidstroepen ondervraagd over hun religieuze overtuigingen en hun banden met extremistische organisaties.

Islamitische radicalen getraind in Oekraïne

Volgens Njesawisimaja Gazeta, dat zich beroept op contacten binnen de Russische veiligheidsdiensten, zijn er in het zuiden van Oekraïne twee organisaties die de islamitische strijders opleiden. De eerste is het islamitische culturele centrum in Dnepropetrovsk, dat beheerd wordt door de vertegenwoordigers van gouverneur Igor Kolomoiski. De tweede bevindt zich in Henichesk (Kherson), een klein stadje aan de grens van het Krim-schiereiland. Daar bevind zich ook de staf van het parlement in ballingschap van de Krim-Tataren. Onlangs zouden de Krim-Tataren en Kolomoiski een pact hebben gesloten voor de bevrijding van de Krim.

Njesawisimaja Gazeta is een uitgesproken pro-Russische krant die geleid wordt door Konstantin Remtschukow, voormalig regeringsadviseur en thans hoofdredacteur en uitgever. Zijn echtgenote Jelena Remtschukowa is de officiele eigenaar van de krant, omdat het ambtenaren van de staat bij wet verboden is private, zakelijke nevenactiviteiten te ontplooien. Gemompeld wordt dat Remtschukow de krant als tussenpersoon heeft aangekocht voor aluminium-miljardair Oleg Wladimirowitsch Deripaska. Die houdt zich weliswaar overwegend ver van politieke activiteiten, maar heeft een goede verstandhouding met de Russische president Vladimir Poetin. 

Deskundigen vermoeden dat het grootste gevaar voor Rusland momenteel schuilt in Dnepropetrovsk. Op sociale netwerken wordt de hergroepering van het in “Nieuw-Rusland” afgeslagen Krim-bataljon besproken. Bij de door Kolomoiski gefinancieerde gevechtseenheid zouden ook veel islamitische radicalen zitten. Sinds kort zouden ook militanten van de Oekraïense Pravy Sektor tot de eenheid zijn toegetreden. Het Krim-bataljon moet aanslagen op schiereiland plannen.

Pagina 1 van 40

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.