Fri11282014

Last update09:39:36 AM GMT

Back Interview Redactie
Redactie

Redactie

Website URL: http://expontomagazine.nl

Contact Details

  • Country
    Netherlands
donderdag 20 november 2014 21:00

'Children 404' in Movies that Matter On Tour

noname

Het leven voor tieners is niet altijd even gemakkelijk. Voor LHBT (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) jeugd in Rusland is het sinds Poetins ‘anti-homo wet’ uit 2013 een ware overlevingsstrijd. Ouders, leraren en psychologen bieden geen veilige haven voor deze jongeren: zij riskeren zelfs een boete wanneer ze hen de helpende hand bieden. Children 404 is een online platform waar de  tieners hun verhaal kwijt kunnen. Aan de hand van anonieme interviews en videodagboeken toont de film Children 404 de stelselmatige discriminatie, het onbegrip en de vernederingen die de jonge homo’s en lesbo’s voor hun kiezen krijgen. 
Movies that Matter On Tour brengt de film, in combinatie met een inleiding of nagesprek in december naar filmtheaters door heel Nederland. 
Ma 1 dec          19.00 uur          Louis Hartlooper Complex, Utrecht
Ma 1 dec          19.30 uur          Lumière, Maastricht
Ma 1 dec          20.00 uur          Theater Ins Blau, Leiden
Do 4 dec          19.30 uur          Lumen, Delft
Di 9 dec           19.30 uur          Gigant, Apeldoorn
Di 9 dec           20.00 uur          Filmtheater Hilversum
Di 9 dec           21.00 uur          Vera Zienema, Groningen
Wo 10 dec        19.30 uur          Kriterion, Amsterdam
Zo 14 dec         14.00 uur          Filmhuis Den Haag
Zo 14 dec         15.00 uur          Verkadefabriek, Den Bosch
Di 16 dec         20.00 uur          Cinema Middelburg
Wo 17 dec        19.00 uur          Focus Filmtheater, Arnhem
Wo 17 dec        19.15 uur           Cinecitta, Tilburg
 

MK VUDA Kerst003 liggend

Na het succes van uitverkochte zalen in 2014 begint Verhalen uit de Achtertuin het jaar 2015 in stijl. Aan de hand van verschillende spellen en met de nodige dosis humor blikken de rappers terug in een volledig geïmproviseerde Nieuwjaarsconference. Op 11 januari staan improvisatie, rap en comedy dan ook weer centraal in het MIDI theater als alle hoogte en dieptepunten van 2014 nog één keer de revue passeren. Onder het genot van een feestelijk drankje is een avond lachen weer gegarandeerd.

"2014 is een erg bijzonder jaar voor ons geweest. We zijn begonnen met een try-out waar zo’n 20 mensen op afkwamen en geëindigd met een show in het MIDI theater met meer dan 250 mensen in de zaal. Met een warm gevoel blikken we in deze Nieuwjaarsconference terug en zetten we de eerste stap naar de toekomst." – Semwise

De rappers Semwise, Meester Alex, Smartnar en Walruza vormen samen het hilarische kwartet van Verhalen uit de Achtertuin. Onder leiding van presentator Joep van Gorp spelen zij verschillende spellen. Improvisatie op het scherpst van de snede zorgt ervoor dat het publiek meeleeft en pijn in de kaken krijgt van het lachen.

 

Bekijk hier een korte impressie: http://www.youtube.com/watch?v=bJdg2MY70Mo

 

Kaarten voor Verhalen uit de Achtertuin kosten €10,50 in de voorverkoop en €13,50 aan de deur. Hierbij zitten één consumptie en de garderobe per kaartje inbegrepen.


Informatie
Act: Verhalen Uit De Achtertuin
Datum: Zondag 11 januari 2015
Locatie: Midi Theater
Adres: Heuvelring 108, Tilburg
Foyer open: 14.00u
Start programma: 15.00u
Duur: +- 2u inclusief pauze
Voorverkoop: € 10,50 (incl. consumptie & garderobe)
Deurverkoop: € 13,50 (incl. consumptie & garderobe)

 

image-305051-panoV9-hbkn

Nadine Nagy: The government of Prime Minister Viktor Orban of Hungary is slowly turning into authoritarianism, which is very much against the fundamental values of the European Union. However, nobody seems to be bothered. On the contrary, last October the European Parliament approved the list of nominees for the new European Commission that included Hungary’s former justice minister, Tibor Navracsics, as Europe’s new commissioner of education, culture, youth and sport. Navracsics is a member of right-winged Fidesz and by approving his appointment, the EU is encouraging the fostering of extreme-right ideas in Hungary, instead of condemning a clearly visible slide towards extremism.

Mr. Orban’s government has violated the rights of Hungary’s citizens protected under the European Union’s Charter of Fundamental Rights and the Treaty on European Union. Article 2 of the treaty states member states must respect democracy, freedom and human rights. Article 11 in the charter guarantees the right of all Europeans to a free press and to freedom of expression “without interference by public authority.”

In July, Mr. Orban said he would turn Hungary into an “illiberal” state, citing Russia, Turkey and China as models. His government has promoted ethnic nationalism that is anti-Semitism and anti-Roma.

In 2010, the Orban government introduced media laws that require “balanced” reporting by journalists who work under the watch of a government-appointed Media Council. Last year, the government made controversial changes to the Constitution that limited media freedom and civil rights. Last month, the government came up with the idea of a tax on Internet access, which caused public outrage. Mr. Orban put the tax on hold, “for now,” after tens of thousands of Hungarians marched in protest.

Hungary’s most recent turn away from the European Union -and its values- is its new law that enables the the construction of Russia’s South Stream gas pipeline through Hungary. The new law is in clear violation of the European Parliament’s call in September for member states to cancel South Stream and of the economic sanctions against Russia imposed by the European Union and the United States after Russia’s actions in Ukraine.

Instead of just expressing concern over the anti-democratic developments in Hungary, the European Union should impose sanctions on Hungary. President Juncker of the European Commission should use his powers to force Mr. Navracsics to resign. Failure to take steps against the Orban government would be abdicating the values that form the foundation of the European Union.

 

 

maandag 10 november 2014 20:24

Werk versnelt integratie vluchtelingen

 

werk

Het hebben van werk is voor vluchtelingen een cruciaal onderdeel  om een plek te verwerven in de Nederlandse maatschappij. Via het project Startbaan van VluchtelingenWerk Nederland en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF vonden inmiddels meer dan 300 vluchtelingen een betaalde baan of werkervaringsplek.

Het aantal vluchtelingen neemt wereldwijd toe. Mensen raken op drift door oorlog en politieke onrust. Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen in Nederland, willen ze  zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen van een nieuw leven in Nederland.

 

Werk is cruciaal
Het hebben van werk versnelt de integratie van vluchtelingen. Een baan vergroot het sociale netwerk en gevoel van eigenwaarde, een inkomen maakt onafhankelijk. Met een nog klein sociaal netwerk, een taalachterstand en zonder in Nederland erkende diploma’s is het vinden van werk voor vluchtelingen vaak erg lastig. 36 procent van de vluchtelingen heeft een baan, tegenover 68 procent van de autochtone bevolking (IntegratieBarometer 2012). 

 

Daarom hebben VluchtelingenWerk en het UAF hun ervaring en expertise gebundeld in het project Startbaan om 600 vluchtelingen te begeleiden naar een baan of werkervaringsplek die bij hen past. De Nationale Postcode Loterij stelde voor dit project een bedrag beschikbaar voor aanvullende scholing en begeleiding.

 

Bijzonder talent
Vluchtelingen hebben laten zien dat ze beschikken over doorzettingsvermogen en wilskracht en zijn daarom interessant voor werkgevers. Zoals de 29-jarige Firas, die arts was in Irak en in één jaar Nederlands leerde. Of Melanya (36), die vastbesloten is haar kinderen volledig te laten deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. En ook Mahammed (29). Voordat hij uit Somalië moest vluchten, droomde hij van een administratieve functie bij een groot telecombedrijf. Met hulp van Startbaan hoopt hij die droom in Nederland alsnog te verwezenlijken. “Startbaan heeft me geholpen bij het vinden van een stageplaats. Daar leer ik alles over administratie én verbeter ik tegelijkertijd mijn Nederlands.”

maandag 10 november 2014 20:00

Terugkerende Jihadisten: reden tot zorg?

ANP-Jihad-foto-700x394

Petar Blasic: Volgens EU contra-terrorsisme coordinator Gilles de Kerchove kunnen de door de VS geleide luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat in Syrie leiden tot de terugkeer van EU burgers die in den vreemde vechten voor IS. Gevreesd wordt dat ze bij hun terugkomst zo geradicaliseerd zijn en aanslagen zullen plegen. Ook in Nederland bestaat deze vrees, getuige het door de NCTV bepaalde verhoogde dreigingsniveau ‘substantieel’ .

De aantallen zijn schrikbarend. Eerder maakten de EU-ministers van buitenlandse zaken bekend dat tussen de 1.500 en 2.000 EU-burgers naar Syrië zijn afgereisd om daar gewapende strijd te leveren. Inmiddels lopen schattingen al op tot boven de 4.000. Hoeveel daarvan binnen de gelederen van IS terecht zijn gekomen is onduidelijk. De grote angst is dat deze jihadisten geradicaliseerd zijn en door de luchtinterventie geprikkeld zullen worden naar Europa terug te keren om aanslagen te plegen, en dat ze dat dankzij in Syrië opgedane kennis ook makkelijk kunnen. Aanwijzingen voor de realiteit van deze dreiging zijn er voldoende. Franse en Duitse burgers hebben in Syriëzelfmoordaanslagen uitgevoerd. De schutter die het vuur opende in het Joodse museum in Brussel behoorde tot IS. In het Franse Cannes werden zelfgefabriceerde explosievengevonden die toebehoren aan een voormalige Syriëganger. Deze maand arresteerde het Britse MI5 vier Syrische jihadisten die van plan zouden zijn een grote aanslag te plegen.

Europa reageert ondertussen op de waargenomen dreiging met verscherpte grens- en paspoortcontroles. Daarbij wordt ingezet op nieuwe EU-wetgeving die einde van dit jaar gereed moet zijn en die het mogelijk maakt interne EU vluchtgegevens beter te monitoren en uit te wisselen middels EU PNR (Passenger Name Records). Ook moeten visuele controles vervangen worden door electronische controles van reisdocumenten. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan nationale politie-databanken, het Schengen Informatie Systeem (een EU-dekkende strafrechtelijke databank) en Interpol.

In Nederland weet de politiek zich weinig raad met jihadisten. De NRC maakte een opsommingvan de maatregelen die het kabinet wil kunnen nemen tegen ‘terugkeerders’ om ronselen of radicalisering van hun omgeving tegen te gaan. Minister Opstelten heeft het over meldplicht, contactverboden of het meewerken aan verhuizen. De vraag blijft echter of Nederland daarmee opgewassen is tegen de terreurdreiging. Er schijnt een draaiboek te zijn, waaroverDe Telegraaf het volgende zegt: “Over terugkeerders wordt een onzichtbaar net gedrapeerd van hulpvaardige toezichthouders die assistentie verlenen, en alarm slaan als ze radicale signalen opvangen. Toezicht op terugkeerders is een taak van iedereen: gemeenten, politie, NCTV, uitkeringsinstanties, woningcorporaties, hulpverleners, familieleden.”

Experts vinden dit onvoldoende en roepen om een operationeel team van vertegenwoordigers van de veiligheidsdienst, het Openbaar Ministerie en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. “Dit is nodig, want uiteindelijk vormen islamisten een Europees leger.”

aus

Petar Blasic: Het lijkt nog het meest op een filmposter, een schip alleen op zee, golven van enkele meters hoog, de lucht gevaarlijk donker. Daarboven staat in hoofdletters geschreven: “No way!” In werkelijkheid is het een advertentie. Australië heeft de oorlog verklaard aan vluchtelingen en maakt over de hele wereld propaganda om potentiële immigranten af te schrikken. In 16 talen werd de campagne vertaald, paginagrote advertenties worden in kranten afgedrukt en er is zelfs een heuse film die opYoutube te bekijken is.

Critici zijn geschokt. Veel Australiërs publiceren op een website hun foto’s waarin ze hun excuses aanbieden voor de “onmenselijke behandeling van asielzoekers”. Mensenrechtenactivisten klagen dat de kustwacht het blijkbaar belangrijker vindt om boten te stoppen dan om mensenlevens te redden.

De reclamecampagne is dan ook als propaganda te beschrijven. Hij geeft geen realistisch beeld van de mogelijkheden en risico’s van de overtocht naar Down Under, maar is overdreven negatief en afschrikwekkend, bedoeld om een politiek doel te bereiken. Tegelijkertijd dient de campagne ook om het officiële beleid te rechtvaardigen. De boodschap: wetten zijn er om je aan te houden. Wie dat niet doet, is een crimineel. Van het lot van de vluchtelingen vernemen de krantenlezers niets.

Het is ook de vraag of de Australische regering met de campagne haar doel bereikt. Wie in een oorlogsgebied gebombardeerd wordt of honger lijdt, zal waarschijnlijk niet worden afgeschrikt door een advertentie in de krant. In vergelijking met de situatie in hun thuisland is het voor veel vluchtelingen nog steeds erg veel beter in geïndustrialiseerde landen. En daarvoor zijn ze bereid grote risico’s in koop te nemen.

Australië besteedt het geld van deze reclamecampagne dan ook voornamelijk aan de eigen inwoners: kijk ons eens ferm tegen illegale asielzoekers optreden! Dat geld had ook ter beschikking van opvang van vluchtelingen kunnen worden gesteld.

Ondanks alle kritiek aan het adres van de Australische regering moet echter ook opgemerkt worden dat het er in andere landen niet beter uitziet. In 2013 heeft Australië naar eigen zeggen 20.000 vluchtelingen opgenomen. Dat is 0,87 per duizend inwoners. Veel Europese landen liggen hier ver onder. Nederland telde over 2013 bijvoorbeeld 1 asielaanvraag per duizend inwoners, maar vrijwel alle Oost- en Zuid-Europese landen blijven hier ver onder, variërend van 0,03 tot 0,85. Ook het Verenigd Koninkrijk komt maar tot 0,45 aanvragen per duizend inwoners. Europese koplopers zijn Malta en Zweden met respectievelijk 4,63 en 4,98 aanvragen.

maandag 10 november 2014 19:50

Media training in Khartoum

 

workshop 2

Zaterdag 4 oktober vertrok Osman Al Sheikh naar zijn geboorteland Soedan om een groep journalisten in Khartoum een media training te geven. De training maakt deel uit van de Herintegratie Regeling van het IOM Nederland (International Organization for Migration). De regeling biedt praktische en financiële steun aan (voormalige) asielzoekers, die vrijwillig terugkeerden naar het land van herkomst. De scholing geldt als bijdrage aan de ontwikkeling van het journalistieke beroepsniveau. Osman begeleidt 21 cursisten, die oa werken voor Sudan TV, Nationale Radio of de studie Journalistiek volgen. Het programma kent naast theoretische voorbereiding (30%) ook veel praktische oefeningen(70%). Kennis en vaardigheden o.a. op het gebied van rapportages samenstellen, interviews afnemen en camera gebruik worden in korte tijd bijgebracht.

Osman Al Sheikh volgde in Nederland de studies Journalistiek en Arabische taal- en letterkunde. Vanaf 1997 is hij als freelance journalist aangesloten bij On file. Als freelancer werkt hij oa voor Al Jazeera en het IOM. Voor een vast maand-inkomen werk Osman in een restaurant.

maandag 10 november 2014 19:41

Media training in Khartoum

workshop 2

Zaterdag 4 oktober vertrok Osman Al Sheikh naar zijn geboorteland Soedan om een groep journalisten in Khartoum een media training te geven. De training maakt deel uit van de Herintegratie Regeling van het IOM Nederland (International Organization for Migration). De regeling biedt praktische en financiële steun aan (voormalige) asielzoekers, die vrijwillig terugkeerden naar het land van herkomst. De scholing geldt als bijdrage aan de ontwikkeling van het journalistieke beroepsniveau. Osman begeleidt 21 cursisten, die oa werken voor Sudan TV, Nationale Radio of de studie Journalistiek volgen. Het programma kent naast theoretische voorbereiding (30%) ook veel praktische oefeningen(70%). Kennis en vaardigheden o.a. op het gebied van rapportages samenstellen, interviews afnemen en camera gebruik worden in korte tijd bijgebracht.

Osman Al Sheikh volgde in Nederland de studies Journalistiek en Arabische taal- en letterkunde. Vanaf 1997 is hij als freelance journalist aangesloten bij On file. Als freelancer werkt hij oa voor Al Jazeera en het IOM. Voor een vast maand-inkomen werk Osman in een restaurant. 

dinsdag 21 oktober 2014 16:47

Dunia. Nieuw boek van Steve Mwase

DuniaCover

 

Medio december verschijn het boek Dunia van Steve Mwase.

Ondertsaand alvast een korte samenvatting.

 

BOOK SUMMARY:

Dunia, which is earth, gets broken into two by a natural disaster. Thousands of years later, however, the broken part is filled with a wide body water, each with: Different human race, different culture, different levels of developments, different social systems; and thus different worlds posing perpetual tension and conflict among the people of Dunia.

The human race finally reunites when the people living in the hostile yet developed north of Dunia relocates to the weather friendly south. With the hatchet seemingly buried, developing south of Dunia becomes a cultural norm.

More about the book can be found on the publisher's website (www.cactusrainpublishing.com)

dinsdag 21 oktober 2014 16:46

Journalistencafe

on file

 

UITNODIGING

ZATERDAG 25 OKTOBER 2014

JOURNALISTENCAFé ON FILE

over BERICHTGEVING in NEDERLAND en daarbuiten ivm de opkomst en ontwikkeling van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrie en...

op welke manier worden wij in Nederland door wie geinformeerd?

welke bronnen raadpleegt de Nederlandse journalist?

wat heeft de On file-journalist hierover te melden?

Programma:

14.00 uur – ontvangst

14.30 uur – kennismaking met het bestuur van On file

15.00 uur – pauze

15.30 uur – inleiding en toelichting door Rena Netjes mbt de berichtgeving over en ontwikkeling van IS in het Midden-Oosten. Rena is journalist, schrijver en correspondent voor oa Trouw, De Volkskrant, NOS en Al Jazeera. Zij woonde en werkte enige tijd in Egypte. Begin dit jaar ontvluchtte zij Egypte na een veroordeling tot 10 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van steun aan terroristen, aan de Moslimbroeders. Door haar grote betrokkenheid bij en kennis over het Midden-Oosten is een boeiende en informatieve lezing gegarandeerd.

 

Ps: reiskosten worden voor 50% vergoed

Pagina 1 van 38

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.